Jesper Lundgren till Imatech

Välkommen Jesper!

Tekniksprånget förde Jesper in i Volvo Penta-världen redan 2017 – och där har han blivit kvar.

Under våren 2022 skriver Jesper sitt examensarbete hos oss – parallellt med att han går in i en tjänst som Logistikutvecklare på avdelningen Reservdelar & Logistik.

Varmt välkommen till Imatech, Jesper! Först och främst vill vi veta mer om exjobbet, vad handlar det om?
Tack! I korthet så ska jag och min exjobbspartner Ludvig titta på affärsmodellen för Marin Kommersiellt, för att se om man kan lägga till mer tjänster i erbjudandet från Imatech. 

Bra sammanfattat! Låg ämnet nära till hands eftersom du varit på Volvo Penta tidigare?
Ja precis, det var en stor anledning. Det är kul att ha lite koll från början och kanske kunna gå lite djupare på det sättet! Jag har alltid trivts hos Volvo Penta och Imatech så jag tänkte att exjobbet skulle kunna bli både bra och trevligt med möjlighet till bra stöd härifrån.

Kul! Och parallellt med detta blev du alltså anställd som logistikutvecklare på Imatech, på deltid till en början. Vad är ditt fokus just nu?
Just nu tittar jag på vad vi har för transportlösningar från oss till våra återförsäljare – för att se till att de är så bra som möjligt, för alla inblandade! Det innebär att jag ser över om vi kan få ut grejer snabbare, gärna billigare också. 

Framåt hoppas jag kunna arbeta mer datadrivet och långsiktigt med logistikfrågorna.

Logistikutvecklare är ju en helt ny roll på bolaget, så jag förstår att den kommer formas under tiden – både av dig och tillsammans med teamet i Sverige och Norge. Om vi backar tillbaka, vad har du för tidigare erfarenheter?
Jag började på Penta när jag gjorde Tekniksprånget 2017. Det är ett praktikprogram där de som gått natur eller tekniskt på gymnasiet får möjlighet att testa på ingenjörsjobb. Jag hamnade på återförsäljaravdelningen på Volvo Penta Norden. Då var vår VD Henrik chef där.

Jag höll på med allt möjligt – hjälpte till att göra hemsidor till återförsäljarna, var involverad i olika mässor som Båtmässan och Elmia Wood, jobbade med data, försäljningssiffror, tittade på statistik… Så jag kände att det var något åt det hållet jag ville jobba med och började läsa industriell ekonomi. Under tiden jag pluggat så har jag varit tillbaka på Penta för att extra- och sommarjobba i olika roller.

Hur tror du att du kan dra nytta av tidigare erfarenheter i din tjänst?
Ganska mycket, tror jag! Jag har koll på återförsäljarna sedan innan, åtminstone till namnet, och har hört hur snacket går under längre tid – vad folk behöver och tycker. Jag har fått en del uppgifter innan där jag analyserat olika data och tror jag är ganska bra på det. Samt en femårig utbildning på det.

Klippt och skuren, med andra ord! Vad tycker du är extra viktigt i ditt arbete?
Trevliga kollegor och att man har roligt på jobbet! 

Det håller jag verkligen med om. Vad ser du mest fram emot då?
Att vara med genom en hel process i stället för att ta fram data som någon annan ska göra någonting med.

Det förstår jag, att kunna äga processen och förvalta det man fått fram.
Ja, och få ett slutresultat! Det har ju inte varit möjligt när jag har fått uppdrag via extrajobb eller över sommaren.

Sista frågan – har du någon dold talang eller intresse att berätta om?
Under pandemin började jag köra frisbeegolf. Så tycker jag om att spela gitarr också. Jag vet inte om jag är så bra på något av det, men det är väldigt roligt!

Härligt, Jesper! Stort tack för intervjun!